Komfyrvakten redder både liv og eiendom

En digital komfyrvakt ordner opp på et blunk dersom det oppstår overoppheting på kjøkken-komfyren.

Du har sikkert opplevd det selv; du blir distrahert under matlagingen og glemmer at du har ei gryte stående på full guffe på kokeplata. Den koker over eller tørrkoker og det blir et skikkelig søl. I verste fall kan slike situasjoner lede til brann, for eksempel ved at olje eller fett i gryta overoppheter og antenner.

I Norge registrerte brannvesenet over 1500 slike branntilløp i norske hjem. Komfyrbrann er den hyppigste årsak til branntilløp i boliger. Likevel er det bare krav til komfyrvakt i boliger som er bygd etter 2010. Dermed mangler de fleste boliger i Norge dette sikkerhetsutstyret.

Eksperter anbefaler alle huseiere som ikke allerede har fått montert komfyrvakt, å kontakte autorisert installatør.

Slik virker den:

Komfyrvakt er en sensorstyrt innretning som måler overflate-temperaturen på komfyren, og varsler rett før en gryte koker over eller en plate overopphetes. Sensoren monteres på avtrekksvifta over koketoppen og har trådløs forbindelse til koketoppens stikkontakt. Sistnevnte har en innebygd bryter som gjør at strømmen til koketoppen brytes dersom sensoren gir signal om brannfare.

Før strømmen brytes, gir komfyrvakten forhåndsvarsel om at en farlig situasjon er i ferd med å oppstå. Først med rødt lyssignal og deretter med lyd og lyssignal. Dersom temperaturen fortsetter å øke og ingen handling foretas, brytes strømmen til koketoppen.

Nesten usynlig

Sensoren under ventilatoren er den eneste synlige delen av installasjonen. Den er batteridrevet og sender signalene direkte til koketoppens stikkontakt. Den fungerer på alle typer koketopper, både keramisk, induksjon og tradisjonelle elektriske kokeplater, men ikke på gassbluss-komfyrer.

Batteriene i sensoren har en levetid på to-fire år og  anlegget trenger dermed lite oppfølging. Komfyrvakten er en rimelig og trofast vaktmester hjemme i huset. Flere forsikringsselskaper gir rabatt på boligforsikringen, dersom du monterer komfyrvakt.

Bli kontaktet om komfyrvakt!

Vennligst tast inn ditt navn
Vennligst tast inn en gyldig e-postaddresse
Vennligst tast inn et gyldig telefonnummer
Vennligst velg et EL-PROFFEN-medlem
Les personvernerklæringen her