Stikkontakten – dette må du vite

Hver eneste dag bruker vi stikkontakter uten kanskje å tenke veldig over det. Stikkontakten er noe vi gjerne ikke legger merke til, men som vi har blitt veldig avhengig av til store og små gjøremål.

Vi plugger i USB-laderen til mobilen og stoler på at stikkontakten gjør jobben sin – og det gjør den som regel. Allikevel er det et par punkter som er vel verdt å merke seg:

  • Feil på elektrisk materiell starter altfor mange husbranner i Norge hvert år
  • Du kan selv redusere risikoen for alvorlige feil med enkle grep

Trygghet: Enkel sikring

Stikkontakten leverer strøm til apparater og utstyr. Det enkleste man kan gjøre for å sikre seg mot uhell er å dra ut støpslet når apparatet ikke er i bruk. Mange har lært å dra ut støpslet til TV og data når det lyner eller når de reiser på ferie.

Det er også lurt å sjekke at boligen din har overspenningsvern som balanserer plutselige endringer i den elektriske spenningen. Krav om overspenningsvern i nye bygg kom først i 2010. De fleste boliger i Norge må derfor ha dette ettermontert. Alle bør ha et grovvern montert i sikringsskapet. Det finnes i tillegg vern som du kan koble mellom stikkontakten og støpselet til et apparat du er veldig redd for, som f.eks datamaskinen, slik at apparatet overlever tordenværet.

Hvorfor du skal bytte ut skjøteledningen med fastmontert stikkontakt

Bruker du skjøteledninger der du ikke har nok stikkontakter? En skjøteledning er ment til å brukes i korte perioder og under tilsyn. Blir denne en fast innretning som får samle støv bak en pult er den en potensiell brannfare. Typiske steder hvor man trenger plass til mange stikkontakter er ved hjemmekontoret, eller i stua. Da spesielt i tilknytning til TV-apparatet. TV, dekoder, DVD-spiller, forsterker, spill-konsoll og alle andre apparater, som krever strømtilgang, og da er det mange som tyr til den gode gamle «padden» for hjelp. Det bør de helst ikke. For å løse dette har EL-PROFFEN utviklet sin egne unike 9-veis stikkontakt. Les mer om 9-veis stikkontakt her.

USB-Lader i stikkontakten.

En annen smart løsning er å bruke stikkontakt med fastmontert USB-lader. Da vet du alltid hvor du har mobilen når den ligger til lading. Les mer om stikkontakt med USB-lader her.

Barnesikring for stikkontakten

Sørg for at de små ikke har tilgang på åpne stikkontakter! Når alt skal utforskes og læres kan det være veldig fristende å putte ting inn i stikkontakten – men det er kun støpsler som skal inn her – andre objekter som puttes inn kan medføre livsfare. Man sperrer enkelt tilgangen til stikkontakter med en barnesikring. Disse kommer i pakker med flere slik at du kan sikre ubrukte stikkontakter. Det følger som gjerne med et verktøy for å fjerne barnesikringen raskt og enkelt når du selv skal bruke stikkontakten igjen.

Få en EL-PROFF til å installere flere faste stikkontakter, så slipper du skjøteledninger. Det er fort gjort – resultatet blir tryggere tilkobling av utstyr og apparater. Ofte ser det mye mer ryddig ut også!