Til hovedinnhold
Monta sin app hero. Grafikk.
Foto: Monta

Monta: en enkel betalingsløsning for elbillading

Monta er en betalingsløsning, men også en administrasjonsløsning for ladestasjoner. Monta er utviklet for å hjelpe både ladestasjonseiere og elbilister.

På den ene siden hjelper Monta sitt styringssystem alle ladestasjonseiere - enten det er enkeltpersoner, bedrifter eller operatører - med å tiltrekke seg brukere og enkelt administrere forbruk, priser, tilgjengelighet og transaksjoner.

På den annen side gjør Monta-appen det enkelt for elbilister å lade bilen hjemme og ute på offentlige ladestasjoner.

Monta er også utviklet for å håndtere mange tusen ladestasjoner på en gang. Ladeoperatører bruker systemet til å skreddersy løsninger for egne kunder. For eksempel ved å ha en prisgruppe for ansatte, en annen for gjester og en tredje for andre brukere som skal lade i helgen for eksempel. På denne måten skapes mer verdi enn bare å sette opp ladestasjonene.

Hva er de viktigste fordelene med Monta

Den største fordelen med Monta er at produktet er ren programvare. Det betyr at det hele tiden utvikles nye funksjoner for å passe dit markedet beveger seg.

Integreres med over 250 typer ladere

Montas Charge Point Management System (CPMS) er maskinvareagnostisk, noe som betyr at programvaren kan brukes med over 250 forskjellige typer ladestasjoner. Det er enkelt å installere for elektrikere og er det mest stabile systemet i bransjen.

Rask utvikling

I tillegg er Monta blant de raskeste til å utvikle nye løsninger for brukerne. Det har stor verdi i et marked som er i rask utvikling. For eksempel Spot-prising kan nevnes, som nå brukes av mange i Danmark og Sverige.

App for elbilister

Monta har også en app for elbilister. Så snart den er integrert med eget ladestativ blir det enkelt å lade automatisk med rimelig og grønn energi. Samt dele med andre, hvor blant annet betaling foregår digitalt.

Appen gir også tilgang til et europeisk nettverk av offentlige ladestasjoner.

Hva er fordelene for bedrifter?

Bedrifter kan bruke Montas kontrollsystem til å administrere ladestasjoner på arbeidsplassen samt holde styr på ansattes ladeutgifter når de er ute og reiser.

Ladestasjoner ved din bedrift

La oss si at en bedrift har 10 ladestasjoner på parkeringsplassen. Her kan bedriften bruke Montas kontrollsystem til å bestemme hvem som kan bruke ladestasjonene, når og til hvilken pris.

Selskapet kan for eksempel si at kun ansatte og selskapets gjester kan lade mellom 06.00 og 18.00 på hverdager. I helgen kan selskapet da åpne opp ladestasjonene og gjøre dem offentlige, slik at alle kan bruke dem til en pris selskapet bestemmer selv. Det hele kan kjøres automatisk.

Vestas, som også bruker Monta, har nettopp satt opp systemet slik.

Monta portal hero. Grafikk.
Foto: Monta

Hva er fordelene for private elbilister?

Private elbilister kan bruke Montas app til å administrere sin egen ladestasjon i hovedsak på samme måte som en bedrift. Men på grunn av at få mennesker som deler laderen sin, er det andre funksjoner de foretrekker.

Smart lading med Monta

De kan for eksempel bruke Smart lading med Monta. Det betyr at de kan stille innstillingene sine til enten å prioritere grønn kraft eller rimelig strøm, eller en blanding, og så lader Monta elbilen på beste tidspunkt.

Gjennom appen får de også tilgang til 230.000 offentlige ladestasjoner over hele Europa, hvor de kan betale med Apple Pay, Google Pay eller kredittkort.

Hvorfor trengs et system som Monta for å administrere ladestasjoner?

Det er mange grunner til at vi trenger et styringssystem som Monta for ladestasjoner.

For det første er det ekstremt dyrt å installere ladestasjoner, så vi kan ikke forvente at alle bensinstasjoner har ladestasjoner i nærmeste fremtid. Derfor vil måten vi "tanker" bilene våre på være annerledes i fremtiden.

Enkelt og tilgjengelig

Den nye normalen vil være at elbiler lades der de ofte står stille. Det er hjemme, på jobben, på butikken, ved idrettshallen og så videre. Fordi ladestasjonene er på så mange forskjellige steder og er av ulikt merke, må det være et system som sørger for at betalingen skjer riktig og at eier/administrator av ladestasjonene kan sjekke dem.

Bruken av grønn strøm

En annen grunn er at vi med et slikt administrasjonssystem kan sikre at vi bruker den grønne strømmen så mye som mulig ved å planlegge lading, spesielt ved hjemmeparkering.

Sørger for at strømnettet ikke overbelastes

En tredje årsak, og kanskje den viktigste, er at strømnettet ikke er bygget for å håndtere så mange elbiler. Når alle har elbil i garasjen på et tidspunkt, kan ikke nettet håndtere så store grupper som lader samtidig. Strømnettet er ikke bygget for det. Derfor må teknologi, som Montas kontrollsystem, bidra til å balansere strømnettet når det blir overbelastet av for mange som prøver å lade samtidig.

Enkelt forklart i praksis

Siden Monta har tilgang til mange ladepunkter, de som er koblet til Monta, kan vi kontrollere når og hvor mye strøm som går gjennom ladepunktene. Når nettet er i ferd med å bli overbelastet, for eksempel når alle kommer hjem fra jobb og plugger i kabelen klokken 17 på ettermiddagen, så kan Monta stoppe ladingen i 10-20 sekunder. Slik at nettet kan stabiliseres og altså ikke "blending". Dette skal bidra til at strømnettet vårt kan håndtere alle elbilene som kommer.

Ønsker du også Monta til dine elbilladere?

Ta kontakt med en av våre elektrikere og få komplett administrasjonsløsning integrert i dine elbilladere.

Finn elektriker