Til hovedinnhold
Elektriker Fredrik bytter ut lysstoffrør med LED-lys. Foto.

Dette må du vite om utfasing av lysstoffrør

Hvordan påvirker det deg? Her er alt du trenger å vite, enkelt forklart.

Utfasing av lysstoffrør er ikke bare bra for helsen og miljøet, men du kan også spare opp til 40-60 prosent energi og forbedre brannsikkerheten.

I løpet av 2023 ble produksjon og import av lysstoffrør og små halogenstifter forbudt i EU og EØS.

Du kan bruke lysstoffrør og halogenstifter, som fases ut, helt til de er utbrukt. Utfasingen betyr at de slutter å produsere og importere, men at du lovlig kan bruke opp de du har liggende - selv om de har miljøfarlige stoffer. Ønsker du å være på den sikre siden kan våre elektrikere installere ny belysning av LED-lys.

HAV miljøbilde i garasje nærbilde. Foto.

Ferdig montert LED lysarmatur

Bytte av lysarmatur, inklusiv ny LED lysarmatur

3 990,00 kr

Her kan du bestille LED lysarmatur til fast pris.

Hvorfor utfases lysstoffrør og halogenstifter?

Utfasing av lysstoffrør, til fordel for mer energieffektive og miljøvennlige alternativer, kan virke forvirrende for mange, men det er viktige grunner til dette skiftet.

Lysstoffrør har flere ulemper sammenlignet med nyere belysningsteknologier:

  • De inneholder giftig kvikksølv, som har miljøskadelige stoffer og er negativt for både helse og miljøet - det har ikke LED-lys

  • Lysstoffrør varer ikke like lenge som LED-lys, som er mer energieffektive og har en langt lengre levetid

Når vi tenker på den store skalaen, kan de miljømessige konsekvensene av å fortsette å bruke lysstoffrør være alvorlige.

Elektriker Fredrik i Installasjonssverice, bytter ut gamle lysstoffrør med nye LED-lys. Foto.

Positive effekter

  • Mer energieffektivt og miljøvennlig
  • Spar 40-60 prosent energi
  • Varer lengre og gir bedre lyskvalitet

Hva skyldes utfasingen av lysrør og halogenstifter?

Denne endringen skyldes at et eldre EU-direktiv fra 2011 endelig trer i kraft. Direktivet innebærer å minimere bruken av farlige stoffer, som kvikksølv, som finnes i de nå forbudte lysrørene.

Halogenstifter, som ikke inneholder kvikksølv, vil også være forbudt da de ikke møter nye økodesignkrav.

Lysstoffrør utfases grunnet miljøfarlige stoffer, men brannrisikoen reduseres også med LED. Avbildet er lysstoffrør som har laget brennmerke i taket. Foto.
Lysstoffrør fases ut grunnet miljøfarlige stoffer, men brannrisikoen reduseres også. Avbildet er lysstoffrør som har laget brennmerke i taket.

Hvordan påvirker dette deg?

Mange av oss kan undre seg over hvordan utfasingen av lysstoffrør direkte vil påvirke oss.

Engangskostnaden lønner seg

På kort sikt betyr det at vi vil bruke mer penger på å kjøpe nyere typer lys som er mer effektive og varer lenger. Det er derimot viktig å huske på at selv om du må betalte mer for kjøp av LED-lys, vil du ikke måtte bytte pærer like ofte, noe som i det lange løp sparer meg både tid og penger.

Kostnadene ved overgang til LED-lys kan ha et høyere engangsbeløp, men de langsiktige besparelsene og miljøfordelene er ubestridelige.

I denne gangen er det byttet ut lysstoffrør med nye LED-lys. Det gir også bedre lyskvalitet. Foto.
I denne gangen er det byttet ut lysstoffrør med nye LED-lys. Det gir også bedre lyskvalitet.

Forbedring av lyskvalitet

Lysstoffrør har også en tendens til å falme over tid, gi dårligere kvalitet på lys og bli mindre effektive. Ved å skifte til LED, vil du merke en dramatisk forbedring i kvaliteten på lyset i hjemmet ditt. De gir også et bredere spekter av lysstyrke og fargetemperaturer, noe som gir deg mer kontroll over belysningen i hjemmet ditt.

Spar opp til 40 - 60 prosent energi

Energibesparelse er en ekstra fordel og du kan spare opp til 40 - 60 prosent energi. Større bygg vil i høy grad merke seg denne forskjellen, men det vil også privatpersoner i det lange løp.

Mer bærekraftig

Denne energibesparelsen vil ha en dobbel fordel i forhold til miljø og bærekraft. Med å spare energi, sparer vi miljøet og får en enda mer bærekraftig framtid.

Bytt ut lysstoffrør og halogenstifter

Og husk, mens denne overgangen kan være kostbar på kort sikt, vil fordelene du vil se på lang sikt overgå de opprinnelige utgiftene.

Finn elektriker

Hva er løsningen?

Så hva er alternativene til lysstoffrør og hvordan kan vi gjøre overgangen smidig?

LED-belysning er den mest fremtredende løsningen. LED-lys bruker mindre energi, varer lenger, gir bedre lyskvalitet, og inneholder ikke giftige stoffer som kvikksølv.

Den største utfordringen for de fleste vil være investeringskostnaden, da LED-lys kan være dyrere enn lysstoffrør. Heldigvis kommer det flere og flere kostnadseffektive LED-løsninger på markedet. For eksempel kan du finne LED-belysning i alle tenkelige former, størrelser og fargetemperaturer for å passe dine individuelle behov.

Med bedre lyskvalitet og energisparing vil investeringskostnaden, og jobben med å foreta byttet, absolutt være verdt det.

Elektriker Fredrik bytter ut lysstoffrør med LED-lys i en kjeller. Foto.
I det lange løp lønner det seg å bytte til LED-lys.

Lysrørtyper som ble faset ut i 2023

Lysrørene listet opp nedenfor ble faset ut i 2023. Etter 23. februar og 23. august 2023 ble det også forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene.

Forbudet omfatter disse lysrørtypene:

  • T2-lysrør (utløper februar 2023)

  • T12-lysrør (utløper februar 2023)

  • Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)

  • T5-lysrør (utløper august 2023)

  • T8-lysrør (utløper august 2023)

Spar opp til 40 - 60 prosent energi

Våre elektrikere hjelper deg med å bytte ut dine gamle lysstoffrør og halogienstifter. På den måten kan du også spare store kostnader med å spare energi.

Finn elektriker