Til hovedinnhold
Elektriker og lysplanlegger Pål og Jakob Ingebrigtsen.

Lysplanlegging hos Jakob Ingebrigtsen

Hva gjør en lysplanlegger? Og hvor viktig er det egentlig for boligen din? Ifølge Jakob Ingebrigtsen har det i hatt stor betydning for den nye boligen hans.

- For meg har det vært alfa og omega å ha Pål og EL-PROFFEN som rådgiver på det elektriske i dette huset. Jeg har verken tid eller kompetanse til å ha kontroll over det. Så det har vært til stor hjelp og ser ut til å ha fungert ekstremt bra, sier norsk friidrettsutøver Jakob Ingebrigtsen.

(Se flere bilder av huset til Jakob nederst på siden)

Jakob Ingebrigtsen står på mølla i sitt nye treningsrom. Foto.
Jakob Ingebrigtsen er en av de raskeste mellomdistanseløperne i verden. Lysplanlegger Pål har funnet god belysning til treningsrommet hans, LED-striper fra Betek.

Da Jakob skulle i gang med sitt nye hus tok han kontakt med EL-PROFFEN med en gang. EL-PROFFEN-bedriften som ligger nærmest Jakob er Svithun Elektro, og de tok gledelig på seg oppgaven.

Det var Pål som fikk lede prosjektet. Han jobber som prosjektleder i Svithun Elektro og har stått for rådgivningen av alt det elektriske i huset til Jakob.

Elektriker og lysplanlegger Pål har oppe tegneprogrammet og boligen til Jakob ingebrigtsen. Foto.
Lysplanlegger, elektriker og prosjektleder Pål viser fram tegneprogrammet hvor han planlegger det elektriske i boligen til Jakob Ingebrigtsen.

Derfor er det viktig at elektriker kommer inn tidlig i prosjekter

Noe Jakob gjorde veldig smart var å kontakte elektriker så fort som mulig helt i staten av prosjektet. At elektriker kommer inn tidlig i prosjekter er særdeles avgjørende for å få en god flyt i prosessen, for å kunne gjennomføre alt det kunden har lyst på, løse utfordringer og ikke minst at det er mer kostnadseffektivt.

Derfor er det viktig at elektriker kommer inn i prosjektet tidlig

Det er viktig å få essensen av hva kunden ønsker for å gi best mulig rådgivning. Er det en arkitekt med i prosjektet er det også tett dialog med dem. De har synspunktene som er viktig å ta i hensyn til og elektriker kan være med å finne løsninger sammen med dem og kunden. For at dette skal gå enkelt og greit er det viktig at elektriker kommer inn tidlig i prosjektet.

- Når vi begynner å planlegge boligen tidlig får vi en god oversikt over boligen. Da kan vi tidlig gjøre oss opp noen tanker om hvordan det kan bli, samtidig får vi et inntrykk av hva kunden ønsker. På den måten kan vi skape det kunden har lyst på, forteller Pål.

Elektrikerlærling Daniel installerer LED-stripe til nisje på det rosa badet. Før og etterbilde. Foto.
Elektrikerlærling Daniel installerer LED-stripe til nisje på det rosa badet. Et av mange eksempler på et sømløst resultat fordi elektriker kommer inn tidlig i prosjektet.

Kostnadseffektivt

At elektriker kommer inn i prosjektet tidlig er viktig for at det skal bli så kostnadseffektivt for kunden som mulig.

- Det er viktig at vi som elektrikere kommer inn i prosjektet tidlig. Da kan vi være med å finne løsninger sammen med kunder, finne feil, møte utfordringer eller løse problemet tidlig, så vi slipper å møte disse midt i byggeprosessen, forklarer Pål og fortsetter:

Kristian elektriker installerer LED-striper i garderobeskapet til jakob ingebrigtsen. Før og etterbilde.  Foto.
Elektriker Kristian installerer LED-striper i garderobeskapet til Jakob Ingebrigtsen. Sjekk ut det sømløse resultatet til høyre.

- Er vi tidlig ute kan vi planlegge riktig, og dermed slipper å bruker for mye tid og penger på lys, så det blir kostnadseffektivt. Det blir også bedre for kunden da vi får bedre tid på å finne de riktige produktene og rett antall produkter, som blir riktig for prosjektet. Det er en fordel for sluttkunden, eller i dette tilfellet Jakob.

Problem hos Jakob

En av utfordringene hos Jakob var takvinduene på badene.

- Et problem vi hadde på badene var i forhold til takvinduene. Det var ikke noe naturlig sted å plassere lysene, forklarer Jakob.

Hvordan god lysplanlegging løste utfordringen til Jakob.

Det er ingen tvil om at takvinduene skaper et stilig design, men med store vinduer er det naturlig nok vanskelig å plassere belysning - noe som ikke er et problem når det er lyst ute, men som derimot kan være et problem når det er mørkt ute.

Heldigvis var Pål og EL-PROFFEN inne i prosjektet tidlig slik at de kunne finne gode løsninger for dette problemet.

- Veldig lurt å da sette inn inn spotter. Både for å få en kul effekt og kult design, men også god belysning når det er mørkt, sier Jakob.

En flott variasjon av spotter, downlights og LED-striper på dette badet til Jakob ingebrigtsen med takvinduer. Foro.
Med spotter i takvinduet løste Pål Jakob sin utfordring. En flott variasjon på dette badet med spotter, downlights og LED-striper som er gjennomgående i hele huset.

Lysplanlegging

Det er mange skjulte installasjoner i et hus. Belysning derimot er noen av de installasjonene som er veldig synlig. Derfor er det naturlig at det legges mye vekt på belysning når det elektriske skal planlegges. Belysning er spesielt viktig for kunden, og derfor viktig for oss.

- Når jeg får inn skisser av prosjekter så ser jeg på rom, vegger, flater, hvilke produkter som kan passe til ulike rom, men også hvor vi trenger lys og hva har vi lyst til å belyse, for så å velge ut produkter som passer til rommene og plassene. Så tilpasser vi punktene og produktene til det kunden ønsker og har valgt, forklarer Pål.

Elektriker Pål og elektrikerlærling Daniel poserer fornøyd foran kjøkkenet til jakob ingebrigtsen. foto.
Elektriker Pål og elektrikerlærling Daniel jobber hos Jakob Ingebrigtsen, her med kjøkkenet i bakgrunnen. De har god dialog med kollega Pål for å få alt det elektriske riktig i henhold til Pål til plan.
jakob ingebrigtsen kjøkken med flott design og nydelig belysning. Foto.
Det helt ferdige kjøkkenet til Jakob Ingebrigtsen - med riktig mengde belysning.

- En ting du har hjulpet mye med, som har vært viktig, er mengde belysning. I forhold til størrelse på huset og størrelse på rommene, så er det viktig at riktig mengde spotter, downlights og LED-striper er valgt, og at det gir den ønskede belysningen, sier Jakob.

- Ja, det er det vi er flinke på som rådgivere at vi vet hvilken belysning som passer hvor og hvor mye, sånn at det også ser fint ut, sier Pål.

jakob ingebrigtsen peisestue og kjøkken. Foto.
Åpen spisestue og kjøkken løsning.
jakob ingebrigtsen kjøkken fra ulike vinkler. Foto.
Kjøkkenet til Jakob Ingebrigtsen er åpent å fint, og med mørke flater er det ekstra nødvendig med godt lys i skapene.
jakob ingebrigtsen samme trapp opp og ned. Foto.
Legg merke til at Pål brukte samme løsning i takvinduene i trappen, som han brukte på badene med takvindu.
jakob ingebrigtsen trapp og gang oppe. Foto.
Det blir en flott helhet når samme produkter brukes gjennomgående i huset. Fra trappen ned til kjelleren til gangen i andre etasje.
jakob ingebrigtsen gjestebad nede og hundedusj på vaskerommet. Foto.
Jakob Ingebrigtsen og den ene hunden i hundedusjen på vaskerommet og gjestebad i første etasje.
Belysning fra betek hos Jakob Ingebrigtsen. Downlights som kan byttes med spotter og motsatt. Foto.
Hos Jakob Ingebrigtsen er det installert mye belysning fra Betek. Det som er bra med denne typen er at det enkelt kan byttes mellom downlights og spotter dersom behovet eller ønske endrer seg.
Jakob Ingebrigtsen treningsrom og eget lite rom til skoene.foto.
Jakob Ingebrigtsen lever av å løpe og det er derfor viktig med eget treningsrom, men også eget rom til skoene.
Jakob Ingebrigtsen sitt soverom med led-lys og spotter. foto.
På soverommet går det igjen med LED-striper og downlights. Selv om det er store vinduer så er det greit med god belysning. LED-striper gir også en indirekte flott belysning som passer perfekt på soverom.
Jakob Ingebrigtsen sin garderobe med flotte led-striper i skapene og downlights for en jevn belysning. Foto
Jakob Ingebrigtsen sin garderobe med LED-striper i skapene, i tillegg til downlights for å få en jevn belysning ellers i rommet. En flott kombinasjon.