Til hovedinnhold
Utebelysning med flere lyskilde som lyser opp gangsti. Foto
Foto: Lyskomponenter

Slik velger du riktige utelys

Spotter, hjørnelamper, downlights og lyktestolper. Det finnes mange grunner til å investere i utelys, og like mange alternativer å velge mellom.

I EL-PROFFEN anbefaler vi at du tenker over følgende før du bestemmer deg for utelys.

Tenk over funksjon og stil

Når du skal velge utelys, er det første spørsmålet du bør stille deg selv hvilken funksjon den skal ha.

Utelys med en praktisk funksjon

Utebelysning som har en praktisk funksjon, som for eksempel å lyse opp ei trapp, nøkkelhullet eller veien til garasjen, trenger oftere et skarpere lys. Derfor trenger du ikke så mye av det.

Dersom du overdriver praktisk belysningen blir det som oftest mer forstyrrende enn nyttig.

Utelys for å pynte opp

Hvis utebelysningen skal pynte opp hagen eller gårdsplassen lønner det seg å tenke på hvilken farge og stil huset ditt har fra før.

Nostalgiske lyktestolper passer godt til gamle, klassiske hus mens fargerike spotter og blinkende lysnett fungerer bedre til et nyere hus med moderne stil.

Velg utelys som ikke forstyrrer

Ta hensyn til andre når du velger utebelysning. Særlig om du bor i tettbebygde strøk, er det viktig å tenke på hvordan andre blir påvirket.

Ta gjerne en tur ut på gaten eller over til naboens tomt for å se hvordan utebelysningen din vil se ut derfra. Unngå å velg noe som forstyrrer og sjenerer andre.

Dersom du skal belyse gangveier er det viktig at lampene installeres i riktig høyde. Velg hoftehøyde i stedet for nedfelte lys. På den måten vil du ikke blende dem som kommer på besøk.

Geografiske forskjeller

Det som også er lurt å tenke over er hvor i landet du bor. Bor du for eksempel på vestlandet, hvor det blåser mye saltvann innover, kan det være lurt å velge utebelysning av materiale som tåler dine omgivelser.

Forskjellige typer utelys

Det finnes mye forskjellig utebelysning å velge mellom. Ta kontakt med din lokale EL-PROFF, så viser de deg alle de spennende løsningene og hjelper de deg å velge det som passer best for ditt hus.

Bestill befaring eller installasjon

Våre elektrikere hjelper deg å finne de beste løsningene for utebelysning hos deg.

Finn elektriker nå