Til hovedinnhold

Utebelysning

Utebelysningen er en viktig del av inntrykket både du og gjestene dine får av huset og hagen din.

Det kan gi deg glede når du kommer hjem etter mørkets frembrudd og ser alle de fine områdene du ønsker å vise frem. Og det kan gjøre livet ditt mer praktisk når du skal bevege deg mellom bil og ytterdør – eller når barna skal leke i hagen før kveldsmaten.

Terrasse med flott utsikt, ledstriper og downlights under halvtak og i nisje på veggen. Foto
  • Fremhev elementer i hagen
  • Praktisk og sikkert
  • Skaper stemning

Hva er viktig å tenke på når det kommer til utebelysning?

Legg en god plan

Det kan være lurt å planlegge utebelysningen, sånn at du får et godt resultat når alt er på plass. Om du installerer alt på en gang, eller tar det gradvis og bruker noen år på å få på plass det du ønsker, så vil en god plan gjøre jobben enklere underveis. Da kan du kan også være i forkant og få lagt klar strøm i de forskjellige områdene.

Ikke monter for mye utelys

Mange ganger blir det montert for mye utelys. Den tiden man bruker uterommet mest, er når det er lyst ute i sommerhalvåret. Hvis man sitter ute en sen sommerkveld kan det være bedre å tenne noen levende lys på bordet og sette ut noen lykter, enn å sitte under et taklys. På denne måten vil man også kunne begrense antall insekter man får rundt seg.

Tenk derfor heller på hvordan du ønsker hagen skal se ut hele året, når du sitter inne og ser ut på den, eller går forbi den.

Framheve hage eller fasade

Bruk lamper for å lyse opp et tre, en fin murvegg eller noe annet du ønsker å belyse. Tenk også over at når du er inne og ser utover hagen eller terrassen så vil utebelysningen gjøre at inneområdet føles mye større.

Lysforurensing

Lysforurensing er viktig å tenke på. Du bør unngå å bruke for mye lys og at det står unødvendig mye på. Din utebelysning kan forstyrre naboer og dyreliv.

Mengde lys

I de fleste tilfeller behøver man bruke mindre styrke på lyset ute enn inne. Det vil være med å begrense lysforurensing. I tillegg er det bra om lyset er rettet mot en overflate og ikke lyser ut «i luften»

Tidsstyring

Et stort bidrag til å begrense lysforurensing er og slå av utelys i det tidsrommet man sover. Hvis man er bekymret for uvelkomne gjester kan det monteres opp bevegelse sensorer som tenner lyset. Dette vil også kunne ha en skremmende effekt på uvedkomne.

Sikkerhet – lys der du skal bevege deg

Noe av det viktige som utebelysning kan hjelpe deg med er å gi deg trygghet. Både for å komme seg inn til huset uten å snuble og skade seg, men også for å ha oversikt når noen nærmer seg. Husk derfor å belyse gangvei mellom innkjørsel og inngangsdør, og vurder en sensor som slår på noe av lyset dersom noen nærmer seg huset

Krav og regler

Fuktighet

Det er viktig å velge lamper som er beregnet for å brukes ute. Det vil si at de må tåle fuktighet, og merket med IP 44 eller høyere. En lampe montert under åpen himmel bør ha IP55 eller høyere.

Slik velger du riktig utebelysning

Det viktigste rådet vi kan gi er å planlegge godt. Det kan være bra å holde seg til indirekte lys, så langt det lar seg gjøre, og kombinere ulike lamper, stolper, lyslister og spotter. Det er viktig at du lyser der hvor du ønsker og trenger lys, og unngår for mye lys som gjør at du fort kommer i fare for å lysforurense.

Gode alternativer

Ønsker du å bestille installasjon, eller befaring?

Våre elektriker er gode både på installasjon, og å gi gode råd.

Finn elektriker nå