Til hovedinnhold

Bærekraftig forretningspraksis

EL-PROFFEN tar bærekraft og samfunnsansvar på alvor. Her kan du lese om hvordan vi jobber for å skape en bedre, tryggere og grønnere hverdag for våre kunder og bransjen med våre installatører.

Som Norges største elektrikerkjede forventer våre medlemmer, kunder, og samarbeidspartnere at vi tar klimautfordringene på største alvor.

I det legger vi å ha fokus på klima og miljø, samt økonomiske- og sosiale forhold, både internt og utover i våre leverandørkjeder.

Elektrobransjen spiller en stor og viktig rolle i det grønne skiftet hvor elektrifisering og fornybar energi står øverst på agendaen for norske myndigheter. EL-PROFFEN er gjennom kompetansen til våre ansatte, vårt målrettede arbeid, kontinuerlig utvikling, gode samarbeidspartnere og leverandører, en viktig bidragsyter inn i dette grønne skiftet.

Elektro- og elektronikkbransjen tilhører produktkategorier som generelt er forbundet med risiko for brudd på internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter, arbeiderrettigheter, miljø og anti-korrupsjon. EL-PROFFEN har gjennom mange år stilt krav om etisk handel til våre leverandører.

Sammen med Factlines har vi i flere år jobbet med den årlige leverandørkartleggingen som gjør prosessen mer effektiv og oversiktlig. Utifra denne kartleggingen avklarer vi eventuelle små og store avvik med våre leverandører. Sammen jobber vi med løpende forbedringer.

Bærekraftsmål og tiltak

EL-PROFFEN jobber for tiden med kartlegging og vesentlighetsanalyse internt i kjeden, med intensjon om å samles om felles bærekraftsmål.

I dette arbeidet ser vi at vi har mulighet til å påvirke flere av FNs bærekraftsmål. Under kan du lese mer om hva EL-PROFFEN tenker rundt disse:

Ren energi til alle

Ren energi betyr energi fra fornybare, utslippsfrie energikilder slik som vannkraft, vindkraft, bølgekraft og solkraft. Elektrobransjen er en viktig aktør innen det grønne skiftet både på privat og bedriftsmarkedet. Her bidrar EL-PROFFEN medlemmene med sin kompetanse hver eneste dag.

FNs bærekraftsmål nummer 7 ren energi til alle. gRaftikk
  • Fornybare, utslippsfrie energikilder
  • Solceller, elbillading, energieffektivisering m.m.
  • Riktig kompetanse

EL-PROFFENs medlemmer har kompetanse innen miljøvennlige teknologier som bidrar til et mer bærekraftig samfunn gjennom våre kunders prosjekter og oppdrag. Eksempler på bærekraftige prosjekter kan være landstrøm for skipstrafikken, elektrifisering av havbruksnæringen, solcelleanlegg, elbillading, energi effektiviserende løsninger m.m.

Evnen til å tillegge seg ny og riktig kompetanse er en viktig del av utviklingen i EL-PROFFEN.

Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige betyr blant annet å bygge ut infrastruktur og offentlige transport. Sammen med det offentlige Norge og store entreprenører bidrar EL-PROFFEN inn i små og store byggeprosjekt og oppgraderinger over hele landet.

FNs bærekraftsmål nummer 11 bærekraftige byer og lokalsamfunn. Grafikk.
  • Inkluderende, trygge, og robuste samfunn
  • Infrastruktur og offentlige transport
  • Mer klimavennlige transportmidler

Transport er en stor «post» i en håndverksbedrift, så også hos EL-PROFFEN. Transport av varer og personell er kritisk, og gjennom konkrete tiltak i kjeden og i samarbeid med våre grossister og leverandører, jobber vi for å effektivisere transport etappene, samt gjennomføre transporten med mer klimavennlige transportmidler.

Ansvarlig forbruk og produksjon

Sirkulær økonomi handler om å utnytte jordas ressurser best mulig ved at materialer resirkuleres og ombrukes. Nøkkelprinsipper i denne sammenheng er blant annet å ivareta og forlenge levetiden på det som allerede er produsert, prioritere fornybare ressurser, samarbeide for å skape felles verdier og ta i bruk digital teknologi.

FNs bærekraftsmål nummer 12 ansvarlig forbruk og produksjon
  • Ivareta og forlenge levetiden på produkter
  • Sikkerhet og elektromateriell
  • Fokus på riktig kildesortering

Innen elektromateriell er det i dag mindre gjenbruk. Det handler om brann- og driftssikkerhet, effektivisering og ressursbesparende tiltak og oppgraderinger. De fleste av disse tiltakene er pålegg fra EU eller norske myndigheter.

Gjennom EE-returordningsavtaler blir store deler av el-produktene i EL-PROFFEN kildesortert, resirkulert eller destruert iht. norsk lovgivning.

Papp, papir, plast, metall, glass og matavfall leveres til gjenvinning/resirkulering i det enkelte medlemmets kommune gjennom lokale retur-avtaler.

EL-PROFFEN er kontrollmedlem i Grønt Punkt som er en organisasjon som følger opp produsentansvaret norske bedrifter har for at emballasje blir gjenvunnet. Det er en non-profit organisasjon, og miljøvederlaget medlemsbedrifter betaler inn går i sin helhet til å sørge for at emballasje blir gjenvunnet i henhold til de krav myndighetene setter. EL-PROFFEN følger årlig opp egne medlemsbedrifter og leverandører i forhold til Renas, Retura, Norsirk, Grønt Punkt-medlemskap og emballasjereturordninger.

Anstendig arbeid og økonomisk vekst

EL-PROFFEN har alltid vært og vil alltid være en ansvarlig arbeidsgiver som til enhver tid oppfyller alle lovkrav og retningslinjer fra norske myndigheter.

FNs bærekraftsmål nummer 8 anstendig arbeid ok økonomisk vekst. Grafikk
  • Oppfyller alle lovkrav og retningslinjer
  • Samme forventninger til leverandører og underleverandører
  • Ansvarlig arbeidsgiver

På samme måte forventer vi at våre leverandører og deres underleverandører oppfyller alle lovkrav og retningslinjer både i Norge og øvrige land de er representert, og ivaretar produksjonen og de ansatte iht. våre retningslinjer for bærekraftig forretningspraksis. Det betyr blant annet at alle ansatte skal ha sin rettmessige lønn til avtalt tid, et anstendig arbeid på en trygg arbeidsplass, uten tvang eller barnearbeid. Dette følger vi opp i den årlige leverandørkartleggingen gjennom Factlines.

Likestilling mellom kjønnene

Likestillingen er kommet langt i Norge. Kvinner og menn har stort sett de samme rettighetene, men vi vet at det likevel er en vei å gå for å få full likestilling, også i Norge. I andre land er kvinners rettigheter svært ofte ikke like godt ivaretatt som her hjemme.

FNs bærekraftsmål nummer 5 likestilling sidestilt. Graftikk
  • Like rettigheter
  • Rekruttering av mangfold
  • Kjønnsbalanse

EL-PROFFEN er opptatt av, og jobber for et inkluderende arbeidsliv. Gjennom planmessig og daglig arbeid vil vi søke å legge til rette for å skape en god plattform for å ivareta et godt, inkluderende og trygt arbeidsmiljø for alle.

Vi jobber aktivt for å fremme elektriker-yrket og rekruttere mangfold inn i bransjen. Dette gjøres gjennom kampanjer, tv-serie, oppfølging på skoler, profilering i sosiale medier, tilpassing av klær og utstyr for kvinner i yrket, separate kvinne- herre- garderober, m.m.

I våre retningslinjer for bærekraftig forretningspraksis pålegger vi våre leverandører og deres underleverandører å følge opp sine leverandørkjeder, og sikre at arbeidere ikke blir diskriminert pga. kjønn, seksuell legning og politiske oppfatninger, da spesielt i produksjonsland utenfor Norden.

Samarbeid for å nå målene

For å nå FNs klimamål må myndigheter, bedrifter og privatpersoner over hele verden jobbe sammen på tvers av landegrenser.

FNs bærekraftsmål nummer 17 samarbeid for å nå målene. Grafikk.
  • Jobbe på tvers av landegrenser
  • Kontinuerlig arbeid
  • Samarbeid

EL-PROFFEN jobber kontinuerlig for å fremme samarbeid mellom eiere, medlemmer, ansatte, leverandører, samarbeidspartnere, kunder og andre, for å oppfylle de bærekraftsmålene som berører bransjen.